Primarul Mariana Gâju – “Nici o grijă nu este mai mare decât grija față de sănătatea copilului”

Primarul Ec. Mariana Gâju a transmis un mesaj de Ziua Drapelului Național
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

În contextul instituirii stării de alertă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării au transmis în teritoriu o serie de măsuri în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19, ce au fost aplicate cu celeritate şi de către Administraţia Publică Locală Cumpăna.

Primăria comunei Cumpăna a anunțat că până la data de 19.06.2020 părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădinițele/unitățile de învățământ preșcolar de stat, în perioada vacanței de vară, pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar.

De asemenea, părinţii copiilor înscrişi în unitățile de învățământ, pot trimite cererea în format electronic (JPEG sau PDF) pe adresa de email gppflorilor@gmail.com sau gradinita_sf.maria@yahoo.com, până pe 19.06. 2020, ora 12 sau în format letronic, sau personal, la sediul grădiniţelor după următorul program:

  • miercuri, 17.06 –orele 13.30 – 19.00;
  • joi, 18.06 – orele 8.00 – 19.00;
  • vineri, 19.06 – orele 9.00 – 12.00.

Până la data de 19.06.2020 părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădinițele/unitățile de învățământ preșcolar de stat, în perioada vacanței de vară, pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar. Măsurile impuse de autorități prevăd:

  • Amenajarea sălilor de grupă încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.
  • Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese) prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor la cel puțin 2 m distanță între ele.
  • Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. Pot fi în același timp afară mai multe grupe, cu condiția de evitare a contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2 m.
  • Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.
  • Respectarea măsurilor de igienă și comportament: menținerea distanței fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor, purtarea măștii faciale, spălatul pe mâini.
  • Se efectuează triajul epidemiologic: măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius.

Având în vedere Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență numărul 28 din 11 Iunie 2020, precum și Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării avem încă o dată obligația morală, dar eu nu spun doar o obligație, ci grija de părinte de a vă informa care sunt măsurile pe care trebuie să le îndeplinim pentru grija față de copiii noștri, față de copiii noștri de vârstă preșcolară, față de copiii noștri care urmează și cursurile after-school.
Începând de din data de 16 iunie, cele două grădinițe din localitatea Cumpăna au publicat pe grupul părinților, pe căile de socializare au afișat la sediile celor două grădinițe, că în perioada 16 iunie – 19 iunie 2020, părinții au posibilitatea de a depune cereri pentru înscrierea copilului pe perioada vacanței la activitățile recreative pe care cadrele didactice, educatorii le vor organiza în cele două instituții de educație.
Înscrierile acestea le puteți efectua, dragi părinți, astăzi, 16 iunie 2020, între orele 13:30 și joi începând cu ora 8:00 dimineața până la ora 19:00, iar vineri începând de la ora 8 până la ora 12. Acestea pot fi depuse online la sediul instituției de educație pentru a putea fi înregistrate de către reprezentanții celor două unități de învățământ.
În ziua de vineri până la ora 15:00 avem obligația depunerii acestor cereri la Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
Inspectoratul Școlar Județean le va centraliza până la ora 17:00, urmând ca aceste solicitări să fie înaintate către sediile administrațiilor publice locale, la primăriile din județul Constanța. Acestea sunt cele care vor hotărî deschiderea unităților de educație fie grădinițe, fie after-school.
Dragi locuitori, trebuie să știți că, ordinul 4518 din 12 iunie 2020, prevede care sunt distanțele sociale pe care trebuie să le respecte un copil, atât în sala de clasă, cât în sala de mese. 4,5 metri pătrați fiind distanța între măsuțe la sala de mese. Astfel că, într-o sală de grădiniță de 50 m pătrați, pot să participe la cursurile respective sau la activitățile respective maxim 10 copii.
Cadrele didactice vor avea respectate planificările concediilor de odihnă, vor efectua cursurile de urmărire și de supraveghere a copiilor prin rotație. În același timp administrația publică locală are grijă ca instituțiile de învățământ să fie dotate cu materiale dezinfectante, cu termometre pentru luarea temperaturilor copiilor în momentul în care aduc părinții copiii la Instituția de învățământ.
Dragi părinți, numai și numai cu acordul dumneavoastră, acești copii pot participa la cursuri pe perioada vacanței, pe perioada timpului liber. De aceea a subliniat în anunț activități recreative, în același timp trebuie să vă fac cunoscut faptul că și după data de 19 iunie, aveți posibilitatea de a înainta cererile către instituțiile de învățământ. În funcție de locurile disponibile pe care le avem în cele două grădinițe, respectând măsurile impuse de Ordin și în același timp, de Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, vom putea să supraveghem copiii noștri. Nici o grijă nu este mai mare decât grija față de sănătate a copilului, decât grija față ca acesta să aibă timpul liber petrecut sub supraveghere, pentru ca dumneavoastră, dragi părinți să puteți să mergeți la locul de muncă liniștit.
Vă doresc sănătate dragi locuitorii comunei Cumpăna și împreună vom trece și peste această încercare. Totodată, înscrierile pentru asteriscul urmează să se depună la sediul After-school, la reprezentanții acestui instituții de învățământ, urmând să respectăm aceleași reguli de distanțare, fie la sala de curs, fie la sala de mese, respectând încă o dată condițiile de igienizare a instituției de învățământ și acolo când folosind spațiul liber pe care îl avem, atât în sălile de clasă dar în aer liber”, a transmis Mariana Gâju.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*