FOTO Ziua Iei, marcată la Cumpăna

Mariana Gâju. FOTO Primăria Cumpăna

Astăzi, pe 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei care ne reamintește în fiecare an de cămașa tradițională românească, veșmântul sacru ce face legătura cu străbunii și care este de o frumusețe covârșitoare…O modalitate de a cuprinde pe pânză minuni din minunile lumii…

Acest demers, iniţiat în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine, şi-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradi­țională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei” a trecut recent de Camera Deputaţilor şi a fost promulgat la data de 21 iunie de către preşedintele ţării.

Este o sărbătoare a modernității, un efort pe care contemporaneitatea îl face pentru a restitui memoria portului tradițional.

Sărbătoarea iei, celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul,promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante, una dintre cele mai emblematice piese ale folclorului şi expresiei artistice româneşti, cu o valoare simbolică pentru portul şi tradiţiile ancestrale din ţara noastră, care amintește de lada cu zestre a bunicii.

Ia  tradiţională românească, izvor nesecat de creativitate culturală, s-a născut din necesitate şi simţ practic şi a căpătat o valoare artistică şi sentimentală, din clipa în care femeia a creat-o şi a înzestrat-o cu propriile credinţe, simţ estetic şi sentimente. Ea vorbește de la sine despre propriile noastre origini și rădăcinile pe care le avem. Aceasta se impune din ce în ce mai mult în conştiinţa europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradiţional românesc de o frumuseţe unică şi originală. Ia scoate în evidență frumusețea femeii, iar în ultimii ani a început să fie foarte apreciată, inclusiv de generația tânără.

Astăzi, ia românească spune lumii întregi una dintre cele mai frumoase povești despre România”, a anunțat Primăria Cumpăna.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*