Primarul din Cumpăna, la “Forumul Femeilor din Moldova”. Mariana Gâju a încurajat femeile să adopte un rol activ în politică și în diplomație

Mariana Gâju, la la “Forumul Femeilor din Moldova”. FOTO Primăria Cumpăna

Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju, a participat la “Forumul Femeilor din Moldova”, iar cu acest prilej a încurajat femeile să adopte un rol activ în politică și în diplomație.

“Sâmbătă, 21 octombrie 2023, am reprezentat România, participând în calitate de femeie primar și vicepreședinte pentru Europa de Sud-Est al Consiliului European al Municipalităților și Regiunilor la  “Forumul Femeilor din Moldova”, ediția 2023, în Republica Moldova”, a declarat Mariana Gâju.

Evenimentul  a fost  organizat de către Institutul Republican Internațional Moldova în parteneriat cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor) și Fundația Konrad Adenauer Stiftung.

“În calitate de speaker la acest forum, am vorbit despre rolul femeii în politică, dar și despre faptul că prin structurile asociative din care facem parte în instituțiile europene susținem aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Am încurajat femeile să adopte un rol activ în conducerea politică și în diplomație. Ca și cu alte ocazii, am susținut egalitatea de șanse și de gen,  alăturându-mă eforturilor colective de promovare a drepturilor și reprezentării femeilor în lumea politică!

Onorantă a fost și întâlnirea cu doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, ce a avut ca țel promovarea comunelor României, dar mai ales a comunei Cumpăna. Cu drag i-am dăruit steagul și monografia comunei Cumpăna, asigurând-o de asemenea că prin structurile asociative din care fac parte în instituțiile europene, susținem aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La acest eveniment , au luat parte peste 500 de femei,  iar printre invitații de seamă s-au numărat  doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, doamna Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, dar și domnul Kent D. Logsdon, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii”, a mai spus Mariana Gâju.

În calitate de speaker la acest forum au participat:

–              Dalia Grybauskaitė, prima femeie președinte a Lituaniei  (2009-2019), comisar european (2004);

–              Sviatlana Tsikhanouskaya, lidera opoziției din Belarus;

–              Prof. Lena Kolarska-Bobińska, fost europarlamentar, fost ministru polonez al științei și  învățământului superior

–              Marketa Gregorova, membră a Parlamentului European, Republica Cehă TBC

–              Anna Bauseneick, CDU, membră a Landtag (parlamentul regional) al Saxoniei Inferioare;

–              Olha Pikula, membră a Consiliului Local Mariupol, Ucraina.

–              Danuta Hübner, Profesor în Economie; Membru al Parlamentului European din 2009;

–              Lena Kolarska-Bobińska, membru al  Parlamentului European (2009-2014);

–              Liliana Palihovici, președintă a „Institutum Virtutes Civilis”, reprezentantă specială a președintei în exercițiu a OSCE;

–              Anna Maria Corazza Bildt, fost europarlamentar suedez, membră a Consiliului de administrație Jarl

–              Nadejda Darie, fost primar al Zberoiei, Nisporeni – 5 mandate, secretar al femeilor Rețeaua primarilor CALM;

–              Natalia Gavrilița, fost prim-ministru al Republicii Moldova (online)

–              Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*