Comuna Cumpăna a reprezentat Dobrogea la Festivalul Traadițiilor Românești de la Chișinău

FOTO Primăria Cumpăna

În perioada 12-14 mai 2023, comuna Cumpăna a fost onorată să reprezinte Dobrogea, la Festivalul Traditiilor Romanesti, organizat în capitala Republicii Moldova – Chișinău. Acesta este cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova din ultimii ani.

Timp de 3 zile, în cadrul Grădinii Botanice, festivalul a adus România Tradițională în inima Republicii Moldova. Meșterii populari din toate regiunile României s-au întâlnit cu meșterii populari din Republica Moldova, iar vizitatorii au putut descoperi tot ce are mai frumos țara noastră de oferit.

Diversitatea culturală a însoritului ținut dobrogean a fost reprezentată cu mândrie în fața fraților de peste Prut și a tuturor celor prezenți în cadrul acestui important eveniment, de harnicele cumpănence, membre ale Asociației Gospodinelor, care au reușit să surprindă în farfurie, moștenirea gastronomică a Etniilor Dobrogei, printr-un meniu special și reprezentativ. Sarmalele, placintă dobrogeană, placinta cu praz, piperchi țârgâsiti, șuberekul, tochitura cu mămăliguță și baclavalele, pregătite pe loc, au făcut deliciul tuturor!

Comuna Cumpăna se mândrește cu ambasadori în arta culinară, reprezentanți români, aromâni, turci și tătari, ai căror creații culinare sunt apreciate de fiecare dată atât în cadrul competițiilor naționale cât și internaționale! Aceste acțiuni contribuie la păstrarea și valorificarea tradițiilor strămoșești! Prin transmiterea acestor comori generațiile viitoare, ne asigurăm că identitatea noastră de neam nu piere, iar valoarea Dobrogei este așezată la loc de cinste. De această dată, ca element de unicitate, secretele bucătăriilor Etniilor Dobrogei au fost împărtășite în cadrul sesiunilor interactive de gătit, cei mai tineri și nu numai, bucurându-se să afle tainele pregătirii unui șuberek sau a plăcintei dobrogene perfecte. Felicităm și mulțumim gospodinelor Giurgiu Maria, Moscu Nicoleta, Șotreanu Mariana, Lazăr Marioara, Gafar Gevrie și Demir Belgin pentru pasiunea și implicarea în reușita acestui eveniment, dar și funcționarilor primăriei care au însoțit delegația.

Agenda evenimentului a inclus pe lângă atelierele gastronomice, ateliere de olărit, dans popular și experiențe de realitate virtuală în lumea tradițiilor românești, expoziții și ateliere de creație ale celor mai renumiți meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului, ateliere de tehnici de vopsire pe materiale naturale, de tors și de țesut de covoare, de cusut al portului popular, precum și de confecționare a pălăriilor și măștilor tradiționale românești și a opincilor, cât și de încondeiere a ouălor.

Festivalul Tradițiilor Românești deschide „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

La eveniment au participat și secretarul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, iar pe scenă au urcat mai multe personalități care au contribuit la apropierea relațiilor moldo române, printre care se numără Ambasadorul României la Chișinău Leon Cristian Țurcan, Mitropolitul Basarabiei ÎPS Petru, dar și președintele Parlamentului Igor Grosu.

Evenimentele fiecărei zile de festival au fost încununate de concertele celebrilor soliști Nicolae Furdui Iancu și Crai Nou, Mioara Velicu, Tulnicărese Moațele din Câmpeni, surorile Osoianu, ansamblul folcloric Ștefan Vodă, Loredana și orchestra Agurida, Ad Libitum VOICES și Valeria Marcu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*