FOTO VIDEO Comuna Cumpăna, parte din proiectul de extindere a rețelei de canalizare și apă. SC RAJA SA a atras 67,8 milioane lei pentru aceste proiecte

Semnarea contractului de extindere a rețelei de apă în Cumpăna. FOTO Paul Alexe
Semnarea contractului de extindere a rețelei de apă în Cumpăna. FOTO Paul Alexe

Vești bune pentru locuitorii a cinci localități constănțene! SC RAJA SA a organizat, în această dimineață, o conferință de presă în cadrul căreia a fost semnat Contractul de lucrări CL 22 – “Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată, stații noi de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Cumpăna, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana.”

Valoarea contractului este de 67.835.525,22 lei, iar la finalizarea sa beneficiari vor fi peste 35.000 de locuitori, din cinci localități constănțene: Ovidiu, Cumpăna, Agigea, Lazu și Poiana.

“Lucrările prevăzute în contractul pe care îl semnăm, astăzi, însumează 13,73 kilometri de noi rețele de apă potabilă, precum și 13,67 kilometri de rețele de apă reabilitate, adică tot făcute noi, nouțe. Totul la standarde europene de calitate, cu repercusiuni directe la dezvoltarea sistemului de canalizare, capitol la care, datorită efortului conjugat al autorităților publice locale și ale operatorului regional de ape, Constanța are cel mai mare procent național de racordare la rețeaua de canalizare, ceea ce înseamnă civilizație”, a explicat Felix Stroe – Director General RAJA SA Constanța.

Contractul face parte din Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, elaborat de RAJA SA Constanța, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM). Proiectul are o valoare de peste 593 milioane euro și vizează investiții pe raza a 91 de localități din cadrul a șase județe (Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița și Brașov), fiind structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și patru contracte de servicii. Finanțarea este atrasă din fonduri europene, în proporție de 75 la sută, restul fiind contribuție românească, doi la sută din partea autorităților locale, iar restul de 23 la sută, în cote egale, jumătate Guvernul României, jumătate RAJA SA.

“Apa înseamnă viață, iar ceea ce facem la Consiliul Județean, împreună cu RAJA SA, este de a duce apa la fiecare locuitor al județului Constanța, astfel încât fiecare locuitor să beneficieze de apă de calitate, fapt ce duce la creșterea calității vieții cetățenilor din județul nostru”, a menționat Marius-Horia Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Prin implementarea acestor investiţii, gradul de conformare la prevederile directivelor europene va creşte de la 95,00% la 100,00%, pentru sistemul de alimentare cu apă, şi de la 69,05% la 87,00%, pentru sistemul de apă uzată.

Beneficiari ai lucrărilor vor fi și cetățenii din comuna Cumpăna, localitate aflată în plină expansiune, atât din punct de vedere teritorial, cât și al numărului de locuitori.

“Nu putem vorbi de străzi care să nu aibă parte de această rețea vitală de infrastructură. A fost un drum lung, din 2013, când am înaintat nota de fundamentare, până în 2020, când vom începe, efectiv, să implementăm proiectul”, ne-a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. “Vom avea 2,1 kilometri de rețele noi de alimentare cu apă, 5,6 kilometri de reabilitări de rețele de alimentare cu apă, care sunt mai vechi de 45-50 de ani și care trebuie reabilitate la standarde tehnice moderne, care să asigure calitatea apei, pentru a proteja sănătatea populației. În fine, vom avea și aproape șase kilometri de rețea nouă de canalizare”, a punctat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 22 de luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*