Primăria Cumpăna avertizează că este interzisă arderea miriștelor, a stufului și vegetației

Comuna Cumpăna. FOTO Primăria Cumpăna

Primăria Cumpăna avertizează locuitorii că este interzisă arderea miriștelor, a stufului și vegetației.

Garda de Națională a transmis Primăriei Cumpăna o adresă privind implementarea „Planului comun de acțiuni privind gestionarea fenomenului de incendiere a vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente care afectează ariile naturale protejate de România”.

Potrivit acestui document, este interzisă arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, fără

acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea, în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

Arderea miriștilor are consecințe majore asupra biodiversității terenurilor supuse unor

astfel de practici, iar incendierea miriștilor și a resturilor vegetale în ariile naturale protejate și/sau în vecinătatea lor poate conduce la:

-distrugerea habitatelor;

-dispariția unor specii de plante și animale protejate din zonele afectate;

-instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot devenii chiar invazive;

-distrugerea cuiburilor și ouălor unor păsări;

-diminuarea populațiilor speciilor de plante și animale.

Conform prevederilor art.94/alin (1) din O.U.G. nr. 195/2005 „arderea

miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență este strict interzisă” și nerespectarea acestor prevederi legale constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă  următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

De asemenea arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu

se impune ca o măsură de carantină, fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici în baza următoarelor acte:

-act doveditor privind prezența bolilor sau dăunătorilor pe terenul care face obiectul solicitării, emis de Direcția Fitosanitară;

-notificare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență din care să reiasă asumarea confirmării cu prevederile Ordinului MAI nr.163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor;

-notificare către Garda Națională de Mediu –Comisariatul Județean Constanța;

-acceptul primăriei din localitatea pe care se află situat terenul.

Dacă se impune ca măsură de carantină fitosanitară arderea miriștilor și a resturilor

vegetale în ariile naturale protejate și/sau în vecinătatea lor, aceasta se va realiza doar cu acordul A.N.A.N.P.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*