Cumpăna a fost gazda unei consultări publice pe baza “Manifestului pentru drepturile femeilor”

FOTO Primăria Cumpăna

Comuna Cumpăna a fost gazda unei consultări publice pe baza “Manifestului pentru drepturile femeilor”, un document ce conține mai multe inițiative legislative care pot și vor îmbunătăți poziția femeii în societatea noastră, cât și a Pachetului Legislativ pentru Creșterea Natalității, ambele propuse de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Alături de doamne din tot județul, la eveniment au luat parte și subprefectul județului Constanța, Marilena Dragnea, alături de reprezentante ale administrației publice locale constănțene.

Pachetului Legislativ conține 10 teme de importanță, gândite pentru a veni în sprijinul familiilor:

  1. TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).
  2. Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță pentru familiie cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei.
  3. Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri. Un card de reduceri care va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.
  4. Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame în valoare de 2.500 de lei.
  5. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare cu procente cuprine între 0.3% și 1.3% acordate familiilor numeroase.
  6. Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii. Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.
  7. Program flexibil de muncă pentru părinții cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.
  8. Voucher pentru tratamente stomatologice la copii în valoare 1.500 de lei.
  9. Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.
  10. Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie.Organizat ca un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*