Întâlnire de lucru a delegaţiei Clusterului MEDGreen cu o echipă de experţi din cadrul Secretariatului General al Guvernului

Măsuri în vederea promoavării dezvoltării durabile într-o regiune ţintă
Măsuri în vederea promoavării dezvoltării durabile într-o regiune ţintă

Delegaţia Clusterului MEDGreen, împreună cu o echipă de experţi din cadrul Secretariatului General al Guvernului au avut, pe data de 26 iunie 2020, o întâlnire de lucru înde au fost discutate o serie de măsuri în vederea promovării dezvoltării durabile într-o regiune ţintă, punând un accent fundamental pe inovare, digitalizare şi antreprenoriat.
Din partea delegaţiei Clusterului MEDGreen a făcut parte: Iuliean Horneț, preşedintele Clusterului MEDGreen; Doru Cumpănașu, viceprimarul oraşului Ovidiu; Prof.univ.dr. Carmen Chifiriuc, prorector Universitatea din Bucureşti și Prof.univ.dr.ing. Eden Mamut, Secretar General, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră.
Echipa Secretariatului General al Guvernului a fost formată din: Ștefan Jicol, Director General – Direcția Generală Politici Publice, Strategii și Control Intern Managerial; Dragoș Negoiță, Director – Direcția Coordonare Politici și Priorități; Angela Vorvoreanu, Director Adjunct – Direcția Coordonare Politici și Priorități și Monica Giurgiu, Consilier – Direcția Coordonare Politici și Priorități.

Subiectul întâlnirii l-a constituit prezentarea iniţiativei Dobrogea BLUE BAY.
Scopul acestei iniţiative este de a permite prototiparea unui ansamblu coerent de măsuri în vederea promovării dezvoltării durabile într-o regiune ţintă, punând un accent fundamental pe inovare, digitalizare şi antreprenoriat. Regiunea pilot ţintă pentru inițiativa menţionată este zona Dobrogei de-a lungul canalului Dunăre-Marea Neagră cuprinzând localităţile care fac parte din zona metropolitană a municipiului Constanţa extinsă până la Cernavodă.
Pentru implementarea acestei iniţiative delegaţia Clusterului MEDGreen a prezentat motivația și aspectele care necesită sprijinul din partea Guvernului României.

De asemenea, au fost discutate o serie de măsuri pe termen scurt care să fie abordate prioritar prin constituirea unei echipe interministeriale de experţi, coordonată de Secretariatul General al Guvernului după cum urmează:

  • Evaluarea tehnologiilor inovative elaborate de membrii Clusterului MEDGreen pentru neutralizarea deșeurilor prin incinerare și piroliză pentru asigurarea unui ansamblu de facilități care să permită implementarea acestora în mai multe municipii pilot.
  • Evaluarea tehnologiilor de producere de biochar și de valorificare a algelor marine ca măsuri active de combatere a procesului de deșertificare din Dobrogea.
  • Analiza soluțiilor de utilizare a surselor regenerabile de energie în Dobrogea pentru producerea distribuită de energie electrică și termică în aglomerările urbane și rurale din zona țintă.
  • Abordarea integrată a problemelor legate de valorificarea surselor regenerabile de energie din Dobrogea, acumularea energiei intermitente inclusiv în sistemul hidrologic al Canalului Dunăre – Marea Neagră și producere de hidrogen cu problemele din agricultură și turism.
  • Evaluarea barierelor legate de organizarea parcurilor industriale și științifice de la Ovidiu, Medgidia, Cernavodă și Cumpăna și organizarea unor măsuri de soluționare.
  • Evaluarea barierelor și neconcordanțelor existente în cadrul normativ ce reglementează desfășurarea activităților de acvacultură și maricultură în apele continentale românești și organizarea unui program national de sprijinire a acestor activități.
  • Evaluarea tehnologiilor digitale dezvoltate de membrii Clusterului MEDGreen pentru managementul transportului în Municipiul Constanța pentru a fi replicate în alte orașe din țară.

La invitaţia Primăriei Comunei Cumpăna, o delegație a Asociației Cluster MEDGreen, a participat, la data de 29 iunie 2020, la o întâlnire de lucru cu reprezentanții comunității de afaceri din comuna Cumpăna și colaboratori ai Clusterului MEDGreen.

Scopul întâlnirii l-a constituit informarea tuturor părților interesate în legătură cu activitățile derulate sub egida inițiativei „2020 – Cumpăna: Comună de tip Smart Village”.

Ședința a fost prezidată de Doamna Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna, iar din partea Clusterului MEDGreen a participat o delegație formată din domnul Iuliean Horneț, președinte, Georgică Voinea, vicepreședinte, Mihaela Lepădatu, director general și Prof. Univ. Dr. Ing. Eden Mamut.

Au fost prezentate activitățile derulate, proiectele care se află în curs de derulare, apelurile de proiecte pentru care se află în lucru mai multe dosare de cereri de finanțare și stadiul actual al proiectului de parc științific și industrial.
Profesorul Eden Mamut a prezentat inițiativa „Dobrogea Blue Bay”, pentru constituirea a unei zone de dezvoltare de proiecte inovative în domeniul „Creștere Albastră” într-o arie geografică definită în jurul Canalului Dunăre – Marea Neagră, de la Constanța până la Cernavodă.
Oamenii de afaceri prezenți la întâlnire au formulat întrebări, au exprimat puncte de vedere și s-au cristalizat o serie de concluzii cu privire la planul de activități și lista de proiecte prioritare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Cumpăneni.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe cumpaneni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*